Ahogy kezdődött...

2007-ben a Bonelli egy új szerkesztési irányelveket valló szériát indított útnak, amiben a szokásos 96 oldalas történetek helyett hosszabb lélegzetvételű graphic noveleket akartak megjelentetni. Az önmagukban is helyt álló kötetek közül az első a Luca Enoch, Stefano Vietti és Giuseppe Matteoni nevével fémjelzett Dragonero volt, ami az olaszoknál szinte azonnal közönségsikerré vált. A Dark Horse, amikor a fumettik amerikába importálásával próbálkozott, a nagy klasszikusok mellett azonnal le is csapott a Dragonerora.

Az RPG-mesék jól ismert dramaturgiáját követve mondták el az alkotók, miként kellett megmenteni a Nagy Sáncon túlról támadó vérfiak serege ellen Erondár birodalmát, aminek végén Ian Aranillból Romevarlo (azaz Dragonero – magyarul: Fekete Sárkány) lett.

Nem tudni, hogy eredetileg is így tervezték-e, de valószínűleg a sikeren felbuzdulva döntött úgy a Bonelli, hogy hat év előkészület után 2013-ban egy havi sorozat keretében továbbmesélik Ian és társai kalandjait. A magyar kiadás ezen a ponton kapcsolódott be a történetbe.

A sárkányölők unokája

dn01_c

A Varliedarto-dinasztia Erondár birodalmának egyik legősibb családja, amiben nagyapáról unokára száll a Varliedarto-cím, és vele a sárkányölők minden rangja, képessége és hagyománya.

Ian Aranillt egész életében a cím viselésére nevelték és képezték ki. Miután nagyapjától átvette az örökségét, az erondári hadsereg tisztjeként katonai küldetéseket vezetett szerte a birodalomban.

A Nagy Sáncon túl, a vérfiak földjén több ízben is harcolt, ám egy csúfos vereség után – habár a hadbíróság felmentette – elhagyta a hadsereget, és életét a Fürkészek Testvériségének szolgálatába állította. Azóta amolyan birodalmi titkosügynökként próbál helyt állni a sokszor cseppet sem veszélytelen küldetésekben.

Miután a sárkányok által lepecsételt átjáró – ami a gyalázatosok világát összeköti a miénkkel – megreped, Ian és társai ismét a vérfiak földjére megy, hogy megakadályozzák a sötétség seregeinek áttörését. Küldetése során megöl egy hatalmas erejű sárkányt, aminek véletlenül kortyol a véréből, amitől érzékei felerősödnek, ugyanakkor olyan lappangó képességek törnek felszínre, amiről korábban sejtelme sem volt.

Kalandorok

Ian aranill

A sárkányölő Varliedarto-dinasztia sarja, akit gyerekkorától kezdve a sárkányok elleni harcra képeztek ki. Jelenleg a Fürkészek Testvériségének tagja.

Gmor Burpen

Ian legjobb és leghűségesebb barátja. Fajának furcsa tagja ő, aki amellett, hogy képzett harcos, az emberek közt él, olvas és felettébb kultúrált. 

Sera di Frondascura

A természet ismerőjeként – fiatal kora ellenére – népének legkiválóbb füvésze, aki Alben hívására örökre elhagyta szülőföldjét, hogy Ianhez és Gmorhoz csatlakozva járja Erondár birodalmát.

Myrva Aranille

Ian húga, a Technokraták céhének tagja, aki – ellentétben a Varázslók rendjével – a technológiai fejlődésben látja a világ változásának irányát.

Alben

A Fény Őrzői rendjének tagja, aki felismerve rendje tehetetlenségét, valamint a mágia és a technológiai fejlődés közti szakadék megállíthatatlan tágulását, önkéntes száműzetésbe vonult, hogy remeteségében a “természetes mágia” praktikáit gyakorolja és fürkéssze. 

Kötetek

Kronológia

ERONDÁRI KOR

807. év
 • Ian, Khail és Xara Margondárban nyomoz a Lángsár után. (visszatekintés)

813. év
 • A sárkány vére és A sötét erőd
  Ian, Myrva, Gmor és Sera megpróbálja megakadályozni az Orkok szigetén kitörni készülő háborút.
 • A fürkészek gyűlése
  Ian, Gmor és Sera részt vesznek a fürkészek éves rendes gyűlésén.
 • Agyar és acél és Zehfir birodalmában
  Ian és Gmor Merovia városába igyekeznek, de út közben Gmor egy illegális viadalokat rendező sötét elf fogságába esik. Az orknak mindent el kell követnie a túlélésért, miközben Ian igyekszik megtalálni őt.
 • A gonosz bűvölete
  Ian és Gmor egy csapat katonával elindul, hogy elkapják a Merovia környékén fosztogató szipolyokat. De amivel végül találkoznak, még őket is meglepi.
 • Halálos érintés
  Ian és Gmor Viridárt városába tart, hogy megakadályozzanak egy, a helyi földesúr ellen elkövetett merényletet. Küldetésük során találkoznak egy gyógyítóval és egy csapat boszorkánnyal is meggyűlik a bajuk.
 • A farghok árkában és A vérfiak királynője
  A vérfiak mozgolódni kezdenek a Nagy Sáncon túl, miközben Ian és Gmor kénytelen egy ottrekedt luresind mágust kiszabadítani, és visszavinni Erondár földjére.
 • A védnővér története
  Sheda, a kudarcot valló védnővér visszatér a Harcos Nővérek Monostorába, hogy szembenézzen büntetésével.

KAPCSOLAT

A KIADÓ ADATAI:

Kiadó: Tálosi András
Székhely: 8777 Hosszúvölgy, Kossuth u. 16.
Adószám: 72101032-1-40
Elérhetőség: goobo[kukac]goobo.hu

© 2019 Goobo – Tálosi András
© 2019 Sergio Bonelli Editore SpA
© 2019 Zorro Productions, Inc.
© 2019 Valiant Entertainment LLC

Az oldal sütiket használ, a böngészéssel pedig ezt tudomásul veszed.