Előbb a képek, aztán a szöveg, avagy így készül a Szekerce és Szemerce

A hamarosan megjelenő EpicLine magazin 18. számában érkezik a Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai 7. része, amivel a történet ráfordul a célegyenesre, azaz hamarosan véget ér.
Miközben a 8. rész előkészületei folynak, és Koska Zoli rajzolóval már kezdjük morzsolgatni azokat a bizonyos búcsúzó könnycseppeket, ezen a ponton érdemes lenne szót ejteni a képregény készületének szokatlan formájáról, a különböző feladatok leosztásáról.

Általában egy képregény úgy készül, hogy az író először megírja a forgatókönyvet, ami jó esetben tartalmazza a párbeszédeket, a panelkiosztást, az egyes paneleken történő cselekményt, stb. A rajzoló ezután a forgatókönyv alapján megrajzolja az oldalakat, aztán jön a kihúzás, színezés, a szövegbuborékok és a szövegek felvitele az oldalra.

Ehhez képest a Szekerce és Szemerce elmúlt három része úgy készült, hogy Koska Zoli kitalálta az adott rész cselekményét, azt egyeztettük, aztán Zoli elkezdte rajzolni. Ami azt jelenti, hogy megírt forgatókönyv nélkül, Zoli a saját tudása és rutinja segítségével készítette el az oldalakat.

Ezután a fekete-fehér oldalakat ellátta jegyzetekkel a párbeszédekre vonatkozóan, hogy ő mi alapján készítette az oldalakat. Jogosan hiheted, hogy már csak a színezés és a bubizás-beírás van hátra, hiszen a képek és a párbeszédek kész vannak. De ezt most megcáfolom.
Az én feladatom ugyanis az, hogy a vázlatolt párbeszédeket véglegesítsem, változtassam, formáljam, azaz utólag írjam meg a képek (és Zoli elképzelése alapján).

Hogy mennyit változik az eredetihez képest a párbeszéd? Íme egy példa a legújabb rész első oldalából:

Hozzá kell tennem, hogy nagy segítség, hogy Zoli a sorozat második felének cselekményét kitalálta, ahhoz ragaszkodva végigvitte, végigrajzolta Szekerce és Szemerce kalandjait. Nekem tényleg csak annyi a dolgom, hogy a párbeszédekkel megpróbáljam a Zoli rajzai által felállított mércéhez igazodva feldobni az olvasás élményét.

Azt biztosan állíthatom, hogy ha tetszettek az eddigi Szekerce részek, akkor a hetedikben sem fogsz csalódni: a felhőtlen szórakozás garantált!

Az EpicLine 18. száma megjelenik a nyári képregénybörzén, július 15-én.

Tálosi András

újdonság

várható megjelenés

KAPCSOLAT

A KIADÓ ADATAI:

Kiadó: Tálosi András
Székhely: 8777 Hosszúvölgy, Kossuth u. 16.
Adószám: 72101032-1-40
Elérhetőség: goobo[kukac]goobo.hu

© 2019 Goobo – Tálosi András
© 2019 Sergio Bonelli Editore SpA
© 2019 Zorro Productions, Inc.
© 2019 Valiant Entertainment LLC

Az oldal sütiket használ, a böngészéssel pedig ezt tudomásul veszed.